Новини

Градът като жив организъм

„Градът е организъм, намесата в който не трябва да ощетява никоя група“, заяви архитектът от Група ГРАД Пламен Братков по време на Форум „Заедно“, организиран от Горичка. Управлението на градската среда у нас обаче сякаш остава на заден план или често не се прави по правилен начин. В резултат от подобни действия София е изпълнена със „сгради тролове“, както ги нарича Братков.

„Те пият вниманието и задоволяват нечие его, но не са адекватни за града“, обясни архитектът. По думите му троловете продължават да изникват сякаш от нищото в София. Те не са съобразени не само естетически със средата около тях, но и с движението, с това как ще повлияят на самия живот в града. Подобни сгради нямат никакъв принос към кварталите, в които се намират и не оставят добър отпечатък върху тях, категоричен е Братков.

„Градът е разнороден, а различното място пие различно внимание“, обясни той. Според него София не е като Виена и Копенхаген, който имат свой ясен облик, тъй като българската столица все още не е избрала с какво да бъде известна.

Всъщност тенденцията в Европа през последните години върви в посока изтласкване на автомобилите в периферията на града. В София обаче никой не се грижи за периферията, не се чисти, не се засаждат дървета, а според Братков като цяло в града се „работи на парче“.

Той твърди, че публичните средства не се управляват по правилен начин и често се мисли в полза на малка група хора, а не за града като място, събиращо много граждани с различни потребности.